Sportmamablogi: KESÄ lasten kanssa

Kesäkuulumisia Sportmamalta (pikkuneiti 10kk postaus)

10499423_10152413048118096_6916629239332977092_o

Töihin paluu?

Mihin tämä aika rientää. Alle kuukausi ja sitten palaan jo töihin osa-aikaisesti (yrittäjänä) treenauttamaan asiakkaani sekä muutamaa työpaikkani allas-ja kuntosaliryhmää. Minulla on tiivis ja rakas asiakasverkosto, joten heidän säännöllistä tapaamista odotan innolla. Myös ryhmät ovat minulle mieluisia – suurin osa ryhmäläisistä ovat jo eläkkeelle siirtyneitä eri kuntoisia polskijoita, joiden kanssa on hauska treenata ja myös jutella viikon tapahtumista! Fysioterapeuttina ja ohjaajana otan huomioon erilaiset lähtökohdat ja mahdolliset sairaudet tai toimintakykyyn vaikuttavat tekijät. Kyllä, minä olen oikeassa ammatissani ja rakastan työtäni suurimmaksi osaksi.

No vielä on elokuu aikaa äitiysloman viettoa varten. Vasta hahmottelen työpäiviäni, sillä siihen vaikuttaa niin monta tekijää. Tyttöni on vielä sen verran pieni, että koska minulla on mahdollisuus, aion tehdä vain 2-3 päivää viikossa töitä ja muut päivät olen kotiäitinä (sekä dvd yrittäjänä). Ei varmasti mene kauaakaan, kun meillä otetaan ensiaskeleet….
Katsotaan keväällä tilannetta taas uusin silmin! Äitiys on niin palkitsevaa, että haluan olla myös kotona, jos se on mahdollista!

Kävin ensimmäisen jumppasijaistuksen tekemässä viime viikolla. Se oli puolen tunnin jumppa, ja kylläpä meni reidet tukkoon jo kotimatkalla – ja ojentajat olivat kipeenä ainakin kolme päivää. Tehokas treeni ja treenitaukoa toki ollut pitkään, että ei ihme, että tuntui! Silloin tällöin olen päässyt piipahtamaan salilla, ja sillä saralla petraan nyt syksyllä – kun tyttö on alkanut viihtymään paremmin muidenkin hellässä hoivassa. Treenissä suosin paljon yhdistelmäliikkeitä, ja jaan mielelläni vinkkejä myös täällä, jos joku kaipaa.

Äitiys muuttaa kaiken?

Kesä on äitiyslomalaisen parasta aikaa! Ensimmäistä kertaa äitiys on alkanut tuntua (välillä) myös lomalta. Meidän pieni on saanut viettää aikaa omien serkkujensa kanssa (3 x 2 vuotiaat, 1-ja 5-vuotias) Ovat kaikki siis syntyneet hyvin lähellä toisiaan, ja ovat toivottavasti hyviä leikkikavereita tulevaisuudessakin! On rikkaus, että tytölle on siunaantunut myös ihania serkkuja. Ehkä joku päivä (toivottavasti) sisaruskin.

10592340_10152443443993096_1594250092_n

Perheen ja kodin merkitys on korostunut lapsen syntymän jälkeen. Osa ystävyyssuhteista on hiipunut (toiset hetkellisesti – toiset taas..no aika näyttää) ja toiset ystävyyssuhteet taas ovat lämmeneet ja jopa uusia samanhenkisiä kaveruuksia syntyy. Äidiksi (ja isäksi) perheeksi tuloon liittyy aika paljon muutoksia – ihmettelen, jos joku sanoo, ettei lapsen syntymän jälkeen ”mikään muutu”.

Mielestäni moni asia muuttuu. Arvokkaammaksi, rikkaammaksi, rakkaammaksi. Omaa aikaa ei ole kuten ennen ja se kahdenkeskinenkin aikakin on harvinaisempaa kuin ennen. Tästä kiitos lähipiirille, jotka sen silloin tällöin kuitenkin mahdollistavat (sitäkin tarvitaan!) Kyllä sitä kaipaa myös ystäviä, vaikka samalla tavalla ei voi aikaa viettäkään. Ajankäyttö on erilaista, kun mennään lapsen ehdoilla – mutta paljon kivaa tekemistä riittää vauvankin kanssa (ulkoilu niistä parasta näin kesällä!)

10549008_10152413046358096_452160015603623431_o

Imettäminen

Ensimmäinen vuosi vietetään varsin tiiviisti vauvan kanssa. En voisi vielä kuvitellakkaan olevani yötä poissa. Pikkuneiti saa vielä rintamaitoa ja jatkan imetystä mielelläni 1 vuoteen saakka, miksei pidempääkin, jos maitoa riittää. Imettäminen on oikeastaan aika ihanaa & helppoa (en olisi aluksi uskonut, kun uhosin lopettavani – kun kolme kuukautta tulee täyteen…) Pulloa meillähän ei huolita enää pikkuvauva-ajan jälkeen. Nokkamukista hörpitään nykyään jo vettä! Minä jäin kuitenkin imetykseen koukkuun ja olemme tyttäreni kanssa ihanassa symbioosissa eläneet jo 10kk.

Kesällä onkin ollut helppoa liikkua ja imettää, kun vaatekerrokset ovat kevyet niin vauvalla kuin äidilläkin. Ja kun ilma on lämmin niin voi imettää vaikkapa puiston penkillä.

Maailmanlaajuinen imetysviikko on käynnissä, ja julkaisin instagram tililläni – sportmamablogi- kuvan, jossa imetän rannan penkillä. Alkuun imetys julkisesti jännitti, mutta äkkiä siihen tottuu. Väkijoukossa on mahdollista peittää mm. harsolla tai poncholla! Ja imetysvaatteet helpottavat, kun saa vaan ”lapun auki”! Olen imettänyt mm. lentokoneessa, lentokentällä, puistossa, kahvilassa, ravintolassa, kylässä, autokaupassa(!), auton takapenkillä, linnanmäellä, Suomessa & Virossa & Lontoossa, häissä ja juhlissa. You name it! Maailman luonnollisin asia – vauva saa ravintoa. Sen lisäksi äiti ja vauva saavat läheisyyttä.

Ja älä ymmärrä väärin, vaikka hehkutan imettämistä, niin ymmärrän, että joskus voi olla parempi tai ainoa mahdollisuus antaa korviketta ja pulloa. Se on täysin ok! Hehkutan imetystä, koska siitä minulla on kokemusta. Pulloa neiti sai ihan vauvana, ja unohti sen taidon aika pian, kun emme säännöllisesti antaneet pullosta maitoa. Lisäksi en jaksanut pumppailla (tai maitoakaan ei tullut niin paljoa) että olisi kovin suuria annoksia saanut talteen. Eli kyllä, täällä kirjottelee imetyshuuruinen äiti ja haluan toki myös kannustaa imettämään omien positiivisten kokemusten kautta (kun voitin ekat vaikeat kuukaudet, jolloin stressasin / ja kaikki oli niin uutta/vaikeaa/sattui ym.) But still going strong! Ja se kipu oli ohimenevää ja se ”nännirasva” Lanolin(?) oli parasta – supertehokas.

Lastenhoitoapua

Nykyään pikkuneiti viihtyy mainiosti mummon tai isin kanssa meillä kotona, kun käyn jumpassa tai asioilla. Se on ihanaa, kun ainakin NYT eroahdistus on vähäisempää ja vierastaminenkaan ei enää ole niin voimakasta. Pikkuneitihän aloitti vierastamaan 4kk iässä – eli vain äiti kelpasi! (ilmankos kun ruoka oli lähellä) Nyt kävi jopa niin, että kun tulin jumpasta kotiin, neiti hykerteli isin sylissä niin iloisena, että olisin voinut lähteä toisellekkin jumpalle hetiperään. Kaikelle on aikansa, ja on hyvä oppia kuuntelemaan lapsen viestejä ja aistimaan ”sitä oikeata hetkeä” hänelle – oli kyse mistä tahansa. Jos suhde ja kommunikaatio vauvan kanssa on tiivis, uskon, että tämä vuorovaikutus rikastaa vaistojamme ja herkistää tuntemaan, mitä lapsi tarvitsee.

Luetko sinä kirjoja vauvallesi? Laulatko hänelle? Luetteko iltasadun ennen nukkumaanmenoa? Tanssitteko sylikkäin? Nämä ovat äidin ja vanhemman ihania harrastuksia kotona, vain muutamia mainitakseni!

10494978_10152413040703096_140002606126942456_o

”Pienissä” häissä ja lapsettomissa häissä

10583215_10152443443028096_1072405446_n

Tänä kesänä meillä on ollut ilo osallistua kolmeen hääjuhlaan. Ensimmäiset ”myös pienten” häät, jossa neiti oli mukana kakunleikkuuseen ja morsiuskimpun heittoon saakka. Saimme kunniapaikan morsiusparin vierestä ja juhlat menivät mukavasti, neiti oli touhukkaalla tuulella. Mieheni jäi vielä iltajuhlaan ja me lähdettiin autolla kotiin ennen kylpy-ja nukkumaanmeno aikaa. Tällöin neiti teki kotona äidille suuren yllätyksen, kun lähti 7kk iässä ryömimään kohti kylpyammetta! (Pitkään oli mennyt vain takaperin ja navan ympäri…) Siitähän se liikkuminen sitten vain vilkastui…

Toiset häät olivat lapsettomat ja toisessa kaupungissa. Ajoimme kuitenkin kotiin illalla, jotta pääsin imettämään ja laittamaan neidin yöpuulle. Oli kuitenkin mukavaa viettää aikaa kahdestaa ja ystävien kanssa, joten nautimme tästä pienestäkin hetkestä myös ”pariskuntana” ja ”ystävien kanssa”. Neiti ei kyllä ollut samaa mieltä, joten hyvä, että olimme nukkumaanmeno aikaan kotona.

Kolmannet häät olivat toisessa maassa, myöskin lapsettomat. Mutta, saimme kuitenkin koko perheenä osallistua kauniiseen ulkoseremoniaan (neiti nukkui sylissä) ja ruokailuun – ja kaiken kukkuraksi majoitusmahdollisuus oli kartanon alakerrassa. Tämä mahdollisti sen, että pääsimme häihin toiseen maahan! ”Isi” otti hoitovastuun ruokailun jälkeen, jolloin sain ruokailla rauhassa kakkuun saakka sekä nauttia häiden ohjelmasta. Kävin auttamassa neidin nukkumaanmenossa ja nukahtikin kuin tukki, jonka jälkeen olin ensimmäistä kertaa viettämässä iltaa. Kymmenen kuukautta siihen meni, ja nautin bändistä, ystävistä, tanssimisesta täysin siemauksin puoleen yöhön saakka. Oli ihanaa. Ja aamulla sai herätä perheeni vierestä. Kiitos.

1545999_10152439507898096_4007589897767205682_n

Laivamatka Helsinki – Tallinna vauvan kanssa

Kävimme siis ystäväpariskunnan häissä Virossa ja matkustimme sinne laivalla elokuussa. Päätimme ottaa autopaikan, joten lähdimme omalla autolla liikkeelle. Reissu oli helppo ja nopea. Tallink Siljalla löytyy lastenhoitohuone(vessa) sekä syöttötuoleja. Myös lasten leikkipiste taaperoille. Kun omalla autolla matkustaa oli siirtyminen ja laukkujen kuljettaminen helppoa. Automatkalla meitä viihdyttää titinalle ja zumba cd, naksuja syötäväksi, äänikirjoja, pallo ja muuta ”mukavaa” mitä ikinä keksitäänkin! Nyt kävi niinkin hyvin ajoitus, että neiti jopa nukkui automatkat.

Passi oli hankittu jo keväällä Lontoon reissua varten. Viroon matkustaessa täytyy olla mukana passi tai kuvallinen henkilökortti.

Vaikeinta reissussa oli PAKKAAMINEN. Se kun pakkaat omat tavarasi ja yhdenkin yön reissua varten vauvalle vaihtovaatetta, ruokaa, ja tuttuja leluja, kirjoja ja tutut petivaatteet ja yökaveri. Minun ja pikkuneidin vuorokauden tavarat menivät yhteen isoon matkalaukkuun. Mukaan on tultava myös lääkkeet ja voiteet. Kaksi tuntia taisin pakata. Mutta kaiken tarpeellisen olin muistanut ottaa mukaan!

Pakkaan mielelläni vähän liikaa kuin liian vähän.

10555185_10152443444178096_1741306975_n

Kylpylässä ensimmäisen kerran!

Kävimme Flamingo Spassa – span puolella ihan kahdestaan pariskuntana ja oli rentouttavaa. Teimme toisella viikolla Flamingo Spa vesipuistoon reissun puolestaan lasten kanssa (siskotyttö mukana) ja se olikin vasta hauskaa! Pikkuneiti oli ensi kertaa kylpylässä – ja nautti suunnattomasti! Täytyy siis ehdottomasti uusia reissu. Suosittelen. Kylpylän suihkujen ja pukuhuoneen puolella löytyy sittereitä ja hoitopöytää. Erittäin helppoa lasten kanssa. Lastenallas on viihtyisä ja lämmin. Siinä on ohjelmaa pienemmille ja isommille lapsille (pienet liukumäet) ja hauska norsu, joka syöksee vettä. Uintivaipankin olin löytänyt Stockalta. Ihanat turkoosit pöksyt missä röyhelöä 🙂

Uimassakin ollaan käyty meressä lähirannalla. Keinuttu ulkona ja käyty vaunulenkeillä. Ollaan tutustuttu aika moneen naapurikoiraan! Meidän pieni osaa sanoa jo ”hauvvva”! Myös ”äiti” tulee useasti ja ”nam” ja ”isi” olen kuullut sanottavan. Useimmiten kuitenkin ”babababa ba ” ja ”ärrrrr rrrr””” karjutaan ja äristään. Nykyään selkeästi myös komennetaan…. tomera tyttö.

Kävelyn opettelu ja hampaiden puhkeaminen

Kun neiti täytti 10kk mietin mitä noihin kuukausiin mahtuu. Pienestä on tullut jo ”iso” ja silti vielä vauva. Mutta tämä vauva nousee jo tukea vasten seisomaan ja kävelee tuesta kiinni pitäen! Kerran kiipesi jopa sohvalle (huh!) Alahampaat puhkesivat ensin. Hampaita on tullut nyt jo kolme LISÄÄ (ylös), yhteensä viisi hammasta. Minä sain tietenkin tietää hampaista ensin imettäessäni, kun tunsin vihlovan kivun (puraisun!) ja sepäs neitiä naurattikin. Enemmän pikkuneiti kuitenkin tykkää suukottaa kuolaavan märän pusun.

10596284_10152443443523096_1050477760_n

7kk ryömii eteenpäin, istuu tuetta
8kk konttaa ja kävelee käsistä kiinni pitäen, 2 alahammasta puhkeaa
9kk kävelee tuesta kiinni pitäen ”huonekaluja pitkin”
10kk nousee seisomaan ”kaikkea vasten” kiinni pitäen, 5 hammasta

Sportmama kuulumisia

Sportmama DVD kotsivuillani. Harjoitteluohjelma on suunniteltu raskauden ajan liikunnaksi, mutta soveltuu erinomaisesti myös synnytyksestä palautumiseen.

Sportmaman (3) kolmivaiheinen jumppaohjelma sopii raskauden ja elämän eri vaiheisiin Mikäli haluat valmistautua synnytykseen ja myös toipua synnytyksestä ja sen aiheuttamista lihaskivuista – valitse venyttely ja rentoutus. Mikäli sinulla on lihaskireyksiä ja kaipaat liikkuvuutta sekä ryhtiä – valitse terapeuttinen harjoittelu. Mikäli kaipaat hikistä treeniä ja lihaskunnon kohentamista – valitse lihaskuntoharjoittelu ja ota käsipainot mukaan!

Tervetuloa mukaan seuraamaan reaaliaikaisia kuulumisia sportmamablogia instagramiin.

Aurinkoa kesääsi!
Ansku
sportmama_logo_turquoise_2_logoalhaalla (kopio)

Tietoja SPORTMAMA Ansku

Fysioterapeutti, kahden lapsen äiti, yrittäjä, tanssin-ja liikunnanohjaaja. Tule mukaan www.sportmama.fi
Kategoria(t): Raskausaika Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s