Synnytyksen jälkeen kuntosalille

EKA KERTA KUNTOSALILLA (13 viikkoa synnytyksestä)

Kävin ensimmäistä kertaa hieronnassa noin 2kk synnytyksen jälkeen. Sain tunnin” me time” eli omaa aikaa – ja kyllä kannatti! Tällä seudulla, missä asun – olisi mahdollisuus saada myös vauvahierontaa mm.koliikkivauvoille. Pitäisiköhän viedä meidän tyttö kokeilemaan! Alkuajan 1-2kk masuvaivoihin on hienosti auttanut cuplaton, ja yleensäkin pystyasento ja kaikenlainen liikkuminen;tanssi ja heiluttelu vauvan kanssa, kävely vauva pystyasennossa / kantoliinassa, jumppapallon päällä hytkyttely, hellä koukistus-ojennus jumppa vauvalle.)

(Jälkikäteen ajateltuna, olisi ehdottomasti kannattanut viedä vauva asiantuntevalle vyöhyketerapeutille, joka olisi opettanut jalkapohjien ja vatsan lempeän hieronnan vatsavaivojen hillitsemiseksi luonnollisin keinoin. Myös osteopatiasta voi olla apua lapselle, onhan synnytys lapselle ensimmäinen ”traumaattinen” kokemus tulla turvallisesta kuplasta oikeaan maailmaan.)

Hieroja käsitteli selkäni, hartiani, kasvot, pään kauttaaltaan, reiden sivusyrjät ja tarkisti vatsalihasten palautumisen jännitystestillä, joka on ohjattu myös omassa blogissani ”liikunta synnytyksen jälkeen” – vatsalihakseni olivat palautuneet erinomaisesti! Kehotettiin ”jatkamaan samalla tavalla rauhallisesti”!

Vatsalihakseni ovat palautuneet hyvin, koska OLEN MALTTANUT olla tekemättä vielä perusvatsarutistuksia ja rankkaa vatsatreeniä. Lantionpohjanlihaksia olen sen sijaan harjoittanut, sekä syvää poikittaista vatsalihasta mm. kierrot, hengitysharjoitukset, lankku, ja sivutaivutuksia silloin tällöin arjen touhuissa pari kertaa viikossa. Vielä on hyvä malttaa hetki. Palautuminen kestää kuukausia, ja on yksilöllistä. Tee testi ja tarkkaile vatsalihastesi palautumista!

Synnytyksen jälkeen on monta ”ekaa kertaa”; vauvan eka yö kotona, eka vaunulenkki, eka kylpy.. äidin ensimmäinen jumppa, kampaaja, oma aika…pariskunnan ekat treffit, ”eka kerta” synnytyksen jälkeen, eka shoppailureissu… lista on loputon. Kaikki on uudelleen opettelua – kunnes asiat toistetaan, ja niistä tuleekin jo rutiineja. Uusia sellaisia. Olen tehnyt kotona SPORTMAMA DVD :ltä venyttely-ja rentoutusosiota (vieläkin erityiskireät lihakset) sekä DVD.n terapeuttista harjoittelua, joka avaa hyvin rintarangan kireyksiä ja tuo ryhtiä keskivartaloon.

Image

Sportmama valmennus opettaa sinulle eri tapoja lantionpohjanlihasten harjoitteluun! Se on treenin a ja o.

EKA KUNTOSALIHARJOITTELUNI synnytyksen jälkeen tapahtui edellisellä viikolla. Pääsin kaksi kertaa kuntosalille! Kylläpä tuli etureidet, rintalihakset ja vatsalihakset kipeiksi. Ihana tunne. Olihan synnytyksestä jo kulunut noin 13 viikkoa. Herättelin kroppaa seuraavanlaisesti, kehoa kuunnellen;

1 päivä

10min juoksumatto hölkäten/ ja ylämäkeen kävely

Alatalja

Ylätalja

Rinta taljassa

Ojentajat taljassa narulla

Hauis taljassa tangolla

Jalkaprässi kevyesti

Huuverit vatsalle

Olkapäät käsipainoilla pystysoutu puolipallon päällä seisten

Matolla selkälihakset konttausasennossa ristinostoin

Venyttely

välipäivänä vaunulenkki

2 päivä

5min juoksumatto hölkäten

alatalja ja kahvakuulalla 10kg sivutaivutukset

ylätalja ja kahvakuula heilautukset

jalkaprässi isommilla painoilla (vielä maltoin)

selänojennus penkissä rullaten

etureidet istuen

lopuksi jumppapallolla vinot vatsat (ai että seuraavana päivänä vatsalihakset kipeinä!!)

venyttely

Muistilista;

-Aloita hellävaraisesti

-Älä tee suoria vatsarutistuksia ennen kuin vatsan ”rako” on palautunut riittävästi

-Tee syviä vatsalihaksia ja keskivartaloa tukevia lihaksia kuten kierrot, sivutaivutukset ja ”pilateshenkisiä” liikkeitä mm. huuver tai pienet kierrot kepillä

– Nosta kuormitusta hiljalleen!

– Selkälihakset kunniaan (vauvan kantaminen huonontaa ryhtiäsi!)

– Kuuntele mikä sinusta tuntuu hyvältä

– Muista venytellä!

– Nauti hikoilusta!

Suvipitkänen_Sportmama

Ystäväni Suvi noudatti ohjeitani raskauden aikana. Pallo ja käsipainot!

 

Image

Onko tuttua?

Koska sinä aloitit kuntosaliharjoittelun synnytyksen jälkeen vai treenasitko kotona?

Minä siirryin enimmäkseen treenamaan kotiin, kävin kuntosalilla välillä rentoutumassa. Olin niin väsynyt, että pelkkä suihku (yksin!) ja infrasaunassa hikoilu (yksin) teki jo hyvää. Univajeisena pieni liikkeelle lähtö, venyttely ja kehoa huoltava treeni voi olla parempi kuin kunnon rääkki. Tai sitten valitse ne päikkärit!

Terveisin, Ansku

http://www.sportmama.fi

Tietoja SPORTMAMA Ansku

Fysioterapeutti, kahden lapsen äiti, yrittäjä, tanssin-ja liikunnanohjaaja. Tule mukaan www.sportmama.fi
Kategoria(t): Raskausaika Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Jätä kommentti