SPORTMAMA: Raskausturvotukseen lymfahoitoa!

MITÄ LYMFATERAPIA ON?

 

Kuva

”Manuaalinen lymfaterapia on fyysisesti kevyttä, rytmisesti etenevä hierontatekniikkaa. Lymfaattisen imukudosjärjestelmän tehtävät ovat: kudosnesteen siirtäminen kudosvälitilasta edelleen verenkiertoon, ruoansulatuskanavasta vereen imeytyneiden rasvojen ja rasvaliukoisten vitamiinien (A, D, E ja K) kuljettaminen, ja immuunipuolustuksen avustaminen. Lymfajärjestelmä vastaa siis kudosten ja veriplasman välisestä aineenvaihdunnasta.”

LYMFAHOIDOT HOITOLA PISARASSA

-Lymfajärjestelmä koostuu lymfasuonista ja lymfa-, eli imusolmukkeista, jotka ovat yhteydessä verenkiertoon.

-Lymfaneste kuljettaa kuona-aineita, jotka poistuvat elimistöstä hien, virtsan ja ulosteiden mukana.

-Jos lymfajärjestelmä ei toimi, lymfasuonista alkaa vuotaa kuona-aineita vereen ja pehmytkudoksiin. Tämä hidastaa kudosten hapensaantia ja tuloksena voi olla selluliitin lisääntymistä, vastustuskyvyn laskua, verenkierron hidastumista, nivel- ja lihasjäykkyyttä, palelua, päänsärkyä ja yleistä tukkoisuuden tunnetta aineenvaihdunnassa.

-Lymfajärjestelmä voi tukkeutua ja hidastua lihasperäisistä syistä, jos lihasta ei huolleta venytyksillä ja elvyttävällä liikunnalla tai esimerkiksi staattinen työasento tukkii imusolmukkeita.

-Järjestelmän toimivuuden kannalta on tärkeää kiinnittää huomiota ravinnon laatuun ja riittävään veden juontiin.

Lymfahoito on erityisen suositeltavaa seuraavissa tapauksissa:

• Turvotustilat

• Leikkauksien ja kirurgisten toimenpiteiden esi- ja jälkihoitona

• Raskausajan turvotus (lymfaterapia suoritetaan manuaalisesti)

• Revähtymien, nyrjähdyksien ja murtumien aiheuttama turvotus

• Aineenvaihdunnan hidastuminen ja tukkoisuuden tunne sairastumisen,
lääkekuurin tai elämänmuutosten myötä

Lymfaterapiaa ei voi antaa seuraavissa tapauksissa:

• Kasvaimet, joiden hoito on vielä kesken

• Verisuonitukokset

• Akuutit tulehdustilat

Lähde: www.hoitolapisara.com (Luettu 15.8.2013)

LYMFAHOITO RASKAUDEN AIKANA

Ota selvää ensin, että hoitaja on erikoistunut raskauden ajan hoitoihin. Hoitola Pisara Helsingissä hoitaa hyvinvointiasi ja terveyttäsi sisäisesti ja ulkoisesti myös raskauden aikana. Heillä on yksilöllisesti räätälöityjä kokonaisuuksia odotusajan hyvinvointiin, jossa huomioidaan odottava äiti sekä kohdussa kasvava vauva.

Raskaana olevan naisen alaraajat joutuvat kovalle koetukselle. Lisääntyvä paino, asennon muutokset, mahdolliset turvotukset sekä nivelkivut ovat normaaleja raskauden aikana, mutta voit toiminnallasi helpottaa näitä vaivoja. Alaraajojen turvotus, krampit, väsymisen ja kivun tunne sekä esteettiset haitat alaraajoissa – tästä on kokemusta!

Alaraajojen laskimovaivoille ja turvotukselle altistavat perinnölliset tekijät ja hormonien vaikutukset raskauden aikana. Kohdun aiheuttama mekaaninen paine lantiolaskimoissa sekä hormonaaliset tekijät yhdessä vaikuttavat laskimoiden vajaatoiminnan syntyyn. Vaivojen näkyvin merkki on suonikohju. Myös jäykkä nilkka tai kireä akillesjänne voi heikentää säären takaosan lihasten toimintaa. Tähän voi auttaa lihashuolto, venyttely ja kevyt hieronta.

Raskauden aikana verenkierto vilkastuu ja verimäärä lisääntyy. Verenkiertohan edistää kohdussa vauvan ravinnon saantia ja aineenvaihduntaa! Se myös aiheuttaa lantion laskimoiden laajentumista jo raskauden ensimmäisinä viikkoina. Laskimoiden laajeneminen ei rajoitu alaraajoihin, vaan sitä esiintyy myös käsivarsissa, vatsan alueella ja rinnoissa. Älä siis säikähdä, jos raskauden aikana verisuonesi kuultavat pinnassa. Minä säikähdin aluksi näitä ”hämähäkinverkkoja” kun niistä ei oltu mainittu aikaisemmin missään.

HOITOKEINOJA TURVOTUKSEEN

1. Tukisukat (lue lisää kirjoituksestani Sportmama: matkustaminen ja lentäminen raskaudenaikana)

2. Asentohoito – makuuasennossa nilkat kohotettuina sydämen yläpuolelle kohoasennossa noin 20min päivittäin, sekä vältä pitkään seisomista.

3. Liikunta. Pohkeiden pumppaus ja kävely aktivoi pohjelihakset ja laskimopaluun vilkastumisen. Tee raskaudenajan jumppaa säännöllisesti voinnin mukaan, ja ulkoile raikkaassa, hapekkaassa ilmassa!

4. Kengät ja vaatetus. Tukevassa kengässä on iskua vaimentava pohja sekä jalkaterälle riittävästi tilaa, ja kengissä on hyvä kävellä. Raskauden vaikutuksesta jalkaterän muutokset ovat mahdollisia, joten säästä kenkäshoppailut raskauden jälkeen! Vältä kiristäviä vaatteita ja sukkia, sillä ne vaikeuttavat verenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Turvotus voi edesauttaa jalkaterän virheasentojen kehittymistä (mm.vaivasenluu) sekä iho-ja kynsisairauksia. Huomaat turvotuksen, kun kengät eivät mahdu enää jalkoihin!

5. Puhdas happi ja ravinto -luento Hoitola Pisarassa avaa silmäsi puhtaan hapen ja ruoan merkityksestä koko hyvinvointiisi. Juo paljon vettä (2-3l/vrk) ja muista ateriarytmit.

6. Lymfahoito. Äitiysneuvolassa ohjaus painottuu usein liikunnan, ravintoon ja tukisukkien käyttöön. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan myös turvotusta vähentävää lymfahoitoa!

OMA KOKEMUKSENI LYMFAHOIDOSTA RASKAANA

Kuva

Lymfaterapiahuone.

Saavuttuani Hoitola Pisaraan hyväntuulinen Tiina toivotti minut tervetulleeksi ja täytin esitietolomakkeen terveydentilastani ja elämäntavoistani. Hän ohjasi minut ensin kylpyhuoneeseen (tiedäthän! raskaana saa usein juosta vessassa..) ja sitten hoitohuoneeseen. Täällä ihana kynttilätunnelma ja rentouttava musiikki suorastaan kutsui rentoutumaan. Riisuin vaatteet tuolille, jätin pikkupöksyt jalkaan, ja siirryin hoitopöydälle selinmakuulle, jossa sain pienen pyyheliinan päälleni. Normaalissa tilanteessa hoitoa tehtäisiin myös vatsamakuulla. Nyt raskauden aikana (vko34) kahdeksannella kuulla, aloitimme selinmakuulla, ja sen jälkeen siirryimme molemmille kyljille makaamaan, niin, että tyyny oli tuettuna polvien välissä. Raskauden aikana hoito suoritetaan manuaalisesti käsin.

Kuva

Lymfalaite oli tämännäköinen.

Hoito aloitettiin ja painekupilla avattiin pääimusolmukkeet, jonka jälkeen iholle levitettiin lämmittävää ja hiukan kihelmöivää voidetta, joka tuntui hyvältä. Rentouttava taustamusiikki sai mielen nopeasti rauhalliseen ja harmoniseen tilaan. Lymfahoito suoritettiin käsin sivellen, hennoin pyörivin liikkein. Hoitoa tehtiin selinmakuulla sääriin, etureisiin, nivusiin, ja sieltä vatsanseutuun ja kylkiin. Hoitoa jatkettiin rintakehällä ja kaulan alueella, myös kainalon imusolmukkeet. Kylkimakuulla päästiin käsittelemään pohkeita, takareisiä ja selkää hartioihin saakka. Otteet tuntuivat miellyttäviltä ja rentouttavilta. Kuinka ihanaa!

Varsinaisia raskaudenaikaisia turvotuksia minulla ei ole ollut, lihaskireyksiä kylläkin. Hoitaja kertoi, että erityisesti etureiteni, hauikset ja ojentajat tuntuivat tukkoisilta. Vettä olen pyrkinyt juomaan riittävästi (kannan vesipulloa mukanani ja pidän vesikannua pöydällä) ja liikuntakin kuuluu elämäntapaani. Olen tottunut juoksemaan vessassa pissalla usein lähes koko raskauden ajan! Myös öisin. Lymfahoitoa voidaan paikallistaa ongelmakohtiin, ja hoitaja räätälöi aina yhdessä asiakkaan kanssa sopivan hoitokokonaisuuden.

Hoidon jälkeen olo oli rento ja hemmottelu rahoitti niin äidin, kuin kohdussa tyytyväisenä kelluvan vauvan. Hoitovoide lämmitti kehoa ja iho tuntui silkinsileältä ja pehmeältä. Puin päälleni ja sain lasillisen vettä. Lymfahoito saattaa laittaa nesteet kiertoon, ja vessassa saa käydä ehkä tiheämmin noin vuorokauden ajan (siihen olen jo tottunut!) Hoidon jälkeen kannattaa varata aikaa lepoon ja rentoutumiseen, jos mahdollista.

Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan raskauden aikana niin rentoutuskeinona kuin turvotuksen helpottamiseen. Yksikin kerta auttaa. Irtiottoa arjesta kannattaa ottaa omaa kehoa hoitamalla ja hemmottelemalla. Äidin rentoutuminen ja lepo vaikuttaa myös vauvan hyvinvointiin, sillä äidin stressitaso pienenee ja äiti jaksaa paremmin kehon ja mielen muutokset! Muistakaa tulevat isätkin välillä hemmotella äitiä.

Näihin tunnelmiin, Ansku  www.sportmama.fi

Mainokset

Tietoja SPORTMAMA Ansku

Fysioterapeutti, kahden lapsen äiti, yrittäjä, tanssin-ja liikunnanohjaaja. Tule mukaan www.sportmama.fi
Kategoria(t): Raskausaika, Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: SPORTMAMA: Raskausturvotukseen lymfahoitoa!

  1. Jennie sanoo:

    Kiitos hyvästä ja asiallisesta blogistasi 🙂 Ihan vielä blogin tekstit ei ole ajankohtaisia itselle, mutta toivottavasti lähiaikoina 🙂 Toivottavasti jatkat postailua myös vauvan syntymän jälkeen! 🙂 olisi hauska lukea vauva-arjestasi. 🙂

  2. Kiitos Jennie, ilahduttavaa saada palautetta sinulta! Olenkin ottanut ammatillisen näkemyksen mukaan blogihenkeen, ja innostunut kirjottamisesta toden teolla. Voi siis olla, että puhtia riittää vielä vauva-arjen kirjoittamisestakin! Vauvan motoriikan kehittämisestä päivittäisissä toiminnoissa – on ainakin luvassa yksi seuraava aihe (vaikkakin oma kokemus tulee sitten vasta jälkikäteen!) Onnea lähiaikaan 🙂 ❤

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s