Raskaus ja omat ravintovinkit

SPORTMAMAN RASKAUS JA RAVINTOVINKIT

Asiaa omasta näkökulmasta.

IMG_6630

Suosi luonnollisuutta ja värejä!

IMG_6631

Kotikokin ainekset! Vinkki: vaihda vehnäjauhot spelttiin!

Alkupalaksi

Me kaikki olemme yksilöitä ja kannattaa aina neuvotella oman lääkärin kanssa, mikäli jokin askarruttaa mieltä. Kuuntele aina omaa kehoasi ja toimi niin, miten sinusta tuntuu hyvältä ja mikä on parasta sinun ja lapsesi terveyden kannalta.

Olet varmasti perehtynyt neuvolassa ruoka-aine listaan, mitä suositellaan vältettäväksi raskauden aikana. Se kannattaa toki lukea ajatuksella ja käytä myös maalaisjärkeä. Kohtuus kaikessa, ja jätä ainakin alkoholi, tupakka ja muut päihdeaineet kokonaan pois. Tee viimeistään tässä vaiheessa elämäntapamuutos myös ruokavalioon, mikäli se on rempallaan. Olet nyt vastuussa et ainoastaan omasta terveydestä ja hyvinvoinnista. Näin saat teille mahtavan alun!

aamupala_raskaudenaikanaJPG

Aamupala jokaisena aamuna starttaa päivän!

Välipalaksi raskausdiabetes ja ylipaino

Jätä sokeriset ja suolaiset välipalat pois. Unohda vehnäjauhot ja korvaa ne kaura ruis, ohra, spelttijauhoilla. Ota pullan ja kahvin sijaan kaura/täysjyväruisleipää värikkäillä leikkeleillä vesilasin kanssa. Tai korvaa iltapalasipsit porkkanalla-kurkulla-kukkakaalilla-paprikalla ja dipillä! Rouskuu kivasti suussa. Croissantit ja riisipiirakat ovat herkkua esimerkiksi viikonloppubrunssilla.

Kuva

Hotelliaamupalalla Kylpylässä – paljon värejä!

Raskausdiabetes on yleistä nykypäivänä – ja siksi kannattaa heti ottaa terveelliset elämäntavat käyttöön! Äidin raskauden aikainen sokeriaineenvaihdunnan häiriö voi olla vaaraksi syntyvälle vauvalle, sillä se lisää synnytyskomplikaatioiden riskiä. Äidillä raskausdiabetes kohottaa raskauden aikaista verenpainetta ja lisää raskausmyrkytyksen mahdollisuutta. Äidin suuri paino on merkittävä raskausdiabeteksen riskitekijä, ja siksi kannattaisi tehdä suunniteltu elämäntapamuutos jo ennen raskautta. Raskauden alettua kannattaa aloittaa raskausdiabeetikoille suunniteltu ruokavalio. Liikunta ja hyvät ruokatottumukset yhdessä ehkäisevät raskausdiabeteksen kehittymistä. Voit aloittaa liikkumisen 30 min kävelyistä ensin joka toinen päivä, lisäten liikuntakertoja asteittain. Liikutko mielelläsi kaupungilla nähtävyyksiä katsellen, luonnon helmassa vai vedessä?

välipala_raskaudenaikanaJPG

IHANA aamu-väli-tai iltapala! Joskus lisään vielä cashew pähkinöitä.

 

Lounaaksi ravintoa äidille ja mahatyypille

Äidin raskaus- ja imetysaikainen ruokavalio edistää äidin hyvinvointia. Myös imetysajan ruokavalio kannattaa ottaa huomioon ja vakiinnuttaa perheeseen terveellinen ruokamalli. Tankkaa mahdollisimman paljon värejä lautaselle päivän mittaan.

Raskauden aikana olen nauttinut suomalaisista marjoista, herneistä, myös avocado, pinaatti, kanamuna, ja erilaiset hedelmä/marjasmoothiet ovat maistuneet ja ovat ravintorikasta ruokaa. Kesäsuosikkeihini kuuluu lohi-tai kanasalaatti höystettynä mm.vesimelonilla ja cashew pähköinöillä. Joukossa voi olla ruukkusalaattia, kurkkua, tomaattia, ananasta – maustettuna oman maun mukaan.

Kannattaa varmistaa omega3 rasvahappojen saanti (rasvainen kala, pähkinät, avocado, neitsytoliiviöljyt) kuitujen saanti (kasvikset, pavut, täysjyväleipä) ja proteiinien saanti (maitotuotteet, kana/kala/liha, kanamunat) sekä suomalaista superfoodia marjoista. Hyviä hiilihydraatin lähteitä voivat olla kaurapuuro, luonnonjogurtti ja vähäsokerinen mysli, siemenet, kasvikset ja hedelmät. Pienissä määrin myös täysjyvä pasta/riisi ja keitetyt perunat. Salaatilla tai vihanneksilla voit korvata nämä ainakin osittain. Ruokalautasmallia voi hyödyntää esimerkkinä.

Muista, ettei sinun pidä syödä kuten fitnessurheilija. Sinun ei myöskään tarvitse syödä kahden edestä, vaan noin ”pienen välipalan” (300kcal) verran ylimääräistä. Olemme ruoan suhteen myös yksilöllisiä. Jotkut voivat paremmin jättäessään maitotuotteet tai viljan pois (gluteiiniton ruokavalio) – kokeile mikä sinun kropassasi tuntuu parhaalta. Voit kokeilla luomumaitoa ja suosi prosessoimatonta ruokaa ilman lisäaineita, opettele viimeistään nyt tekemään muutama helppo ja ravitseva kotiruoka itse alusta loppuun tuoreista raaka-aineista.

VINKKI! Kun vauva syntyy ja kärsii vatsavaivoista, kokeile maidotonta ruokavaliota itselläsi, jos imetät!

Kesällä olen itse saattanut tehdä lounaaksi esimerkiksi lohisalaatin, ja jos olen väsynyt kokkaamaan illalla, paistan pannulla kanamunista munakkaan, ja maustan oman maun mukaan-leikkaan pieniä paloja kinkkua/juustoa/paprikaa mukaan! Helppoa ja nopeaa.

e-epa_raskaudenaikana

E-Epa omega + D-vitamiini, Intiaanisokeri, ruususuola. Green & Blacks 70% tumma suklaa, lohi & kurkkua ja pinaattia.

Päivälliseksi ateriarytmitystä

Aamupala, lounas, välipala, päivällinen, iltapala. Riippuen tietenkin työrytmistäsi. Jos iltaruoka menee kovin myöhäiseksi, niin iltapalan sijaan voit syödä välipalan (esimerkiksi hedelmän) aamupalan ja lounaan välissä. Sen lisäksi, että suunnittelet ruokailusi (ja kannat eväitä mukanasi)- juo myös paljon vettä! Tavoite on saada vähintään 2l vettä päivän aikana. Laita vesikannu työpöydän ääreen, ja kanna vesipulloa laukussasi mukana. Juo myös jokaisella aterialla vettä. Voit lisätä vesikannuun sitruunan tai limen viipaleita.

vauva_sportmama

Motivaatiolukemista

Ruoan energiantarve on yksilöllistä riippuen päivän arkiaktiivisuudesta sekä muusta liikunnan määrästä. Mitä enemmän liikut, sen enemmän tarvitset energiaa. Energiantarve on arviolta noin 1600-2400kcal välillä, paljon urheilevilla jopa enemmän. Tärkeintä on keskittyä kuitenkin ns.puhtaisiin ruoka-aineisiin ja terveellisiin pääperiaatteisiin kaloreiden sijaan. Jos olet vartalotyypiltäsi pitkä ja atleettinen, kulutat ja tarvitset enemmän energiaa kuin sirompi ja lyhyempi nainen.

Kun syöt säännöllisesti, verensokeri pysyy tasaisena (huimaus pysyy kurissa) ja se voi myös ennaltaehkäistä pahoinvointia ja väsymystä. Säännöllinen ruokarytmi pitää nälästä johtuvan ahmimisen loitolla ja vältyt ylensyömiseltä.

VINKKI; Jos menet kauppaan nälkäisenä – nappaa karkkipussin sijasta motivoiva terveys-hyvinvointi-tai kuntolehti! Samalla hinnalla saat lisää inspiraatiota ja voit etsiä kadonnutta motivaatiota (silloin tällöin se on hukassa!)

Itse käytän raskauden aikana lisäravinnetta, joka on suunniteltu äidelle ja maitohappobakteereja. Omega3 tutkitusti ennaltaehkäisee mm.raskaudenjälkeistä masennusta. Tämä siis mukaan päivittäiseen käyttöön! Tarkista, että tuotteesi sopivat käytettäväksi raskauden aikana. Neuvolasta sain määräyksen syödä myös rautatabletteja alhaisen hemoglobiinin vuoksi. Rautaa suositellaan raskauden aikana. Huolehdi, että sinä ja kohdussa kehittyvä vauva saatte tarvittavat ravintoaineet.

Iltapalaksi proteiineja 

Proteiinin tarpeen on sanottu kasvavan raskauden loppua kohti. Myös imettävillä äideillä proteiinin tarve lisääntyy.

Valion sivuilta (Valio.fi) löytyy EFSA.n suositus proteiinin saannin arvioiduista viitearvoista.

”Proteiinin tarve kasvaa erityisesti raskauden kahden viimeisen kolmanneksen aikana. Ensimmäisen raskauskolmanneksen proteiinin saanniksi riittää perustarve (noin 1 g proteiinia painokiloa kohti päivittäin). Toisen kolmanneksen aikana perustarpeeseen tulisi lisätä noin 9 g proteiiniannos päivittäin. Viimeisen kolmanneksen aikana proteiinin päivittäinen lisätarve on suurimmillaan eli noin 28 g perussaannin lisäksi. Imettävillä naisilla proteiinin päivittäinen lisätarve on 19 g ensimmäisten 6 kk aikana ja 13 g sen jälkeen.” (Lähde. EFSA, proteiinin saannin viitearvot, 2/2012)

Proteiinia saat luomulihasta/kanasta/kalasta, pavuista, maitotuotteista (maidosta/maitorahkasta/jogurtista/juustosta/raejuustosta, kanamunista) Voit saada myös lisäproteeinia palatusjuomasta.

Palautusjuoma on heti treenin jälkeen nautittava urheilujuoma. Sen tarkoitus on palauttaa elimistöä kovasta treenistä, antamalla sille mahdollisimman nopeasti kropan tarvitsemat rakennusaineet. Se sisältää yleensä proteiinia ja hiilihydraatteja (proteiinina yleensä heraproteiinia ja hiilihydraattina maltodekstriiniä.) Lisäksi se sisältää usein L-glutamiinia, kreatiinia ja/tai leusiinia. Palautusjuomalla ei korvata oikeaa ruokavaliota, vaan sen tarkoitus on tukea sitä! Palautusjuoma on helppo ja nopea ratkaisu, kun kropalle pitää antaa sen tarvitsemat rakennusaineet nopeasti. Se on helppo kuljettaa mukana treenilaukussa ja nauttia heti tarvittessa! Suosituksena on jättää kreatiini pois käytöstä raskauden aikana.

Raskauden aikana kannattaa muutenkin tankata puhdasta ”kotiruokaa”! Palautusjuoman voit valmistaa itse tehosekoittimessa esimerkiksi veteen, luomumaitoon, luonnonjogurttiin, turkkilaiseen jogurttiin, tai maitorahkaan! Lisää joukkoon suomalaisia marjoja, tai vaikkapa hedelmiä tai avocadoa oman maun mukaan ja sekoita välipalajuomaksi! Mielestäni raskauden ensimmäisellä kolmanneksella smoothiet olivat loistava tapa saada aamupala alas, kun oli pahoinvointia.

RESEPTI Mansikkamustikka Smoothie

1prk maitorahkaa (maustamaton)

1-2dl maitoa tai vettä

1 pehmeä avocado

1/2 banaani

1-2dl marjoja oman maun mukaan

Sekoita hyvin ja nauti sellaisenaan!

Raskauden-ja imetyksen aikana päätin jättää palautusjuomajauheet TAUOLLE, sillä treenit ovat enemmän YLLÄPITÄVIÄ harjoituksia. Palautusjuomat voivat myös sisältää makeutusaineita/lisäaineita ja muita vähän tutkittuja ainesosia, joita en itse suosittele raskauden aikana. Kun raskaus-ja imetyspuuhat ovat paketissa – VOI ALOITTAA UUDELLEEN!

Suosittelen palautusjuomia siinä vaiheessa, kun raskaus ja imetys on takanapäin ja haluat maksimoida treenin hyöydyn ja päästä takaisin kuntoon. Tapanani oli tehdä myös herajauheesta proteiinilettuja ja niin taisin tehdä pari kertaa myös raskauden aikana. Jätin nämäkin letut kuitenkin pois ruokavaliosta, ja otan ”herkun” takaisin ruokavaliooni, kun vauva on tullut maailmaan.

Muutamia proteiinipatukoita söin raskauden aikana, mutta kannattaa toki tarkistaa ravintosisältö. Ole utelias ja tutki mitä syöt! Asiakkailleni olen suositellut proteiinipatukoita syötäväksi esimerkiksi kiireisinä päivinä (kulkee hyvin mukana) tai herkun korvikkeena silloin tällöin.

Jos kuitenkin aiot itse käytää lisäproteiinia raskauden aikana, tein pientä tutkimusta ja kyselin raskauden ajan lisäravinteista tuttavapiiristä ja suositus oli, että raskauden aikana ei käytettäisi muuta kuin riisiproteiinia/tai hamppuproteiinia eli mahdollisimman luonnollista, makeuttamatonta, lisäaineetonta. Hera vaikuttaa reseptorien kautta hormonitoimintaan eli ei siksi suositeltu raskauden aikana käytettäväksi. Riisiproteiini on hypoallergista ja sisältää runsaasti proteiinia ja vähän hiilareita(aminohapot mukana) mutta kannattaa varmistaa ettei tuote sisällä steviaa. Vaihtoehtona hamppuproteiini, joka on hiilaripitoisempi, mutta luonnollinen kasviproteiinin lähde ja sisältää myös hyviä rasvahappoja. Mutta mieti voisitko jättää proteiinilisät hetkeksi tauolle, ja tankata proteiineja oikeasta ruoasta sen sijaan?

Välipalana laukussani on kulkenut välillä Profeel proteiinijuoma. Se sisältää kyllä sokeria, mutta on ajanut asiansa pahoinvoinnin kanssa ja on hyvänmakuinen. Jos sinulla on raskauspahoinvointia, niin tämä on helppo juoda ja saada hieman energiaa.

Juotavista kannattaa jättää mehut ja limut pois! Korvaa maustetulla vedellä (Esim. sitruuna tai limeviipaleet)

Tässä vielä keinotekoisista lisäaineista asiaa HUS.FI sivuilta.

• Keinotekoiset makeutusaineet eivät kohtuukäytössä ole vaarallisia raskaus- ja imetysaikana. Tiettyjä makeutusaineita suositellaan vältettäväksi, mutta kerta-altistus ei aiheuta lisäriskiä sikiölle.

• Turvallisuus- ja saantitutkimusten perusteella joillekin lisäaineille on asetettu ADI-arvo (Acceptable Daily Intake), joka tarkoittaa hyväksyttävää päivittäistä saantia, jolle ihminen voi altistua periaatteessa koko ikänsä ilman terveydellisiä haittavaikutuksia. ADI-arvon satunnainen ylittäminen ei aiheuta terveydellistä haittaa.

• Lisäaineita lisätään elintarvikkeisiin tarkoituksella ja ne ovat hyvin tutkittuja ja niiden turvallisuus on arvioitu monin erilaisin puolueettomin, kansainvälisin tutkimuksin ennen kuin ne hyväksytään markkinoille ja käytettäväksi elintarvikkeiden valmistukseen.

Asesulfaami K (E950) 100-200 kertaa makeampia kuin tavallinen sokeri. Sen ADI arvo on 9 mg/kg/vrk. Aspartaami (E951) on 100-200 kertaa makeampi kuin tavallinen sokeri. Se ei kestä kuumentamista. Sen ADI-arvo on 40 mg/kg/vrk.

Aspartaamia sisältävissä tuotteissa pitää olla merkintä ”sisältää fenyylialaniinin lähteen”. Kyseinen merkintä on varoituksena PKU-tautia sairastaville. PKU-tauti eli fenyyliketonuria on Suomessa erittäin harvinainen aineen-vaihduntasairaus. Imeväisen tiedossa oleva PKU-tauti on vasta-aihe imetyksen aikaiselle aspartaamin käytölle.

Sakariini (tai sakkariini) (E954) on vanhin synteettinen makeutusaine, joka on 300-500 kertaa makeampaa kuin sokeri. Sakariinin on todettu aiheuttavan suurilla annoksilla eläinkokeissa kasvaimia, mutta tällä ei arvioida ole-van vaikutusta ihmisen kannalta. ADI arvo on 5mg/kg/vrk. Sakariinin käyttöä ei ole ensisijaisesti suositeltu ras-kauden aikana, mutta kohtuukäytön ei tiedetä aiheuttavan lisääntynyttä riskiä sikiön kannalta. Imetyksen aikana kohtuukäyttö on sallittua, haittoja ei ole raportoitu maidon kautta.

Sukraloosi (E955) on noin 600 kertaa sokeria makeampaa. Rakenteeltaan sukraloosi on hyvin kestävä ja se erittyy elimistöstä pääosin muuttumattomana. Euroopan Komission tiedekomitea julkaisi sukraloosista turvalli-suusarvion vuonna 2000. Turvallisuusarviossa on todettu, että sukraloosin ja sen hajoamistuotteiden osalta on riittävästi tutkimustietoa, jotta voidaan todeta, ettei aineilla ole lisääntynyttä riskiä mutageenisyydestä, karsino-geenisyydestä, eikä kehitys- tai lisääntymistoksisia vaikutuksia.

Syklamaatti (E952) on energiaton makeutusaine, 30-50 kertaa makeampaa kuin tavallinen sokeri. Sen ADI-arvo 7 mg/kg/vrk. Se kestää kuumennusta. Syklamaatin turvallisuudesta raskauden aikana on tehty eläinkokeita useilla eri lajeilla.

Syklamaatti kiellettiin Yhdysvalloissa vuonna 1970, kun sen todettiin aiheuttavan syöpää koe-eläimissä (erityi-sesti syklamaatti-sakariinisekoituksessa). Nykyisin syklamaatti on hyväksytty makeutusaine yli 50 maassa, myös Suomessa EU-jäsenyyden myötä, ja sitä pidetään yleisesti turvallisena. Syklamaatti läpäisee istukan, mutta kohtuukäytön ei kuitenkaan tiedetä aiheuttavan lisääntynyttä riskiä sikiön kannalta. Imetyksen aikana kohtuu-käyttö on sallittua, haittoja ei ole raportoitu maidon kautta.

Lähteet: http://www.evira.fi, http://www.finfood.fi Dokumentti julkaistu: 10.05.2010 (www.hus.fi)

Lopuksi yöpala

Olet varmasti jo huomannut, että saat erilaista informaatiota ja erilaisia vinkkejä valtoimenaan ympäristöstä ja lähipiiriltäsi, jopa tuntemattomilta. Muistetaan, että jokaisen raskauskokemus on yksilöllinen ja ainutlaatuinen kokemus. Keho toimii eri tavoin eri ihmisillä.

Olen kuullut, että vinkkejä satelee raskaudesta lähtien aina vauvanhoitoon asti. Luulenpa, että on monta erilaista tapaa toimia hyvin! Muistutan vielä, että raskaus ei ole laihduttamisen aikaa, tarvitset energiaa. Raskaus ei myöskään ole syy syödä ylenpalttisesti herkkuja. Ota nyt käyttöösi hyvät elämäntavat tai elämäntapamuutos. Suosi puhdasta ja luonnollista – oli se sitten pyykinpesuaine tai ruoka!

Ole läsnä hetkessä ja tankkaa hyvää energiaa itseesi. Levitä iloa, positiivisuutta ja kiitollisuutta ympäristöösi. Se tarttuu. Ulkoile ja nauti raikkaasta ilmasta. Rentoudu, nuku ja lepää.

Sportmaman kuvauspäivä "Kuntoon Kuukaudessa" projektissa. www.kuntoonkuukaudessa.fi

Sportmaman kuvauspäivä ”Kuntoon Kuukaudessa”  kesällä 2013. Salamatkustajan kanssa.

Näihin tunnelmiin, Ansku

www.sportmama.fi

Behind the scenes ”Kuntoon Kuukaudessa” – kirjan kuvaukset (9.6.13)

Ansku ja Lotta. ”Sportmama” 5kk raskaana.

Tietoja SPORTMAMA Ansku

Fysioterapeutti, kahden lapsen äiti, yrittäjä, tanssin-ja liikunnanohjaaja. Tule mukaan www.sportmama.fi
Kategoria(t): Raskausaika Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta artikkeliin: Raskaus ja omat ravintovinkit

 1. outi sanoo:

  Hei!
  Voiko omega3 vitamiineja käyttää heti alkuraskaudessa? =) Kiitos 🙂

  • Kyllä! Kunhan tarkistat, ettei se sisällä ylimääräisiä vitamiineja ja sopii raskausaikana. Jopa suositeltavaa! Jos syöt rasvaista kalaa kaksi kertaa viikossa, niin saat hyvin omega3 oikeasta ruoasta. EPA ja DHA tärkeitä vauvan hermoston ym. kehitykselle tutkitusti!

 2. Paluuviite: Vinkkejä ja lisäravinnepohdintoja | Maijun treeniblogi

 3. Cecilia Sportiv sanoo:

  Tilasin JOKKA-nettikaupasta hampunsiemeniä ja hamppuproteiinijauhetta. Oli niin hyvät tarjoukset. Nyt mietin, ovatko ne turvallisia käyttää, jos on raskaana. Onko teillä tietoa?

 4. anna virtanen sanoo:

  Olen syönyt mm. tocoa,macaa,heraproteinia,msm:mää,raakakaakaota, hampunsiemenia, chiasiemeniä,spruliinaa jne.. Nyt mietin onko turvallista syödä näitä myös raskauden ajan?

 5. Paluuviite: Raskausajan ruokavaliosta – sit mie en saa syödä maksaa enkä mie saa syödä sushii | korpimama

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s