SPORTMAMA: Matkustus ja lentäminen raskaana

Tukisukat – mitä ne on?

Hyvä tietopaketti löytyy täältä; http://www.tukisukat.fi/fin/Kuka_voi_kayttaa_tukisukkia.7.html

Vuoden alussa ennen kuin ”tärppäsi” –  oli suunnitelmissani lähteä uudestaan Australiaan koko elokuuksi lomalle. Raskauden edetessä sain kuitenkin vinkkejä ystäviltäni ja kätilöystävältäni, että raskauden loppuvaiheessa kannattaa jättää pidemmät lennot väliin. Niin päätinkin tehdä. Elokuu menee siis Suomessa – laskettu aikahan on jo syyskuun lopussa!

Sinänsä normaali raskaushan ei ole matkustelun este, mutta matkakohteen valinta ja ajankohta kannattaa ottaa huomioon. Keskiraskausta suositellaan matkustusajankohdaksi, koska vointi on yleensä paras, ja keskenmenon/ennenaikaisen synnytyksen riski on pienimmillään. Kannattaa silti välttää kohteita, joissa hygieniataso on huono sekä malaria-alueita (infektiot voivat olla riski äidille ja sikiölle.) Saat olla entistä tarkempi missä ja mitä syöt. Myös tarvittavat rokotukset pitää selvittää ennen reissua, sillä rokotuksia ei suositella annettavaksi raskauden aikana! Kannattaa myös tarkistaa matkavakuutuksen ehdot raskautensa osalta.

Usein vaaditaan lääkärintodistusta kansainväliselle lennolle haluavilta odottavilta äideiltä raskauden loppuvaiheessa. Ongelmattomissa raskauksissa Finnair sallii lentämisen Pohjoismaissa 38. raskausviikon loppuun ja muualla Euroopassa 36. raskausviikon loppuun asti. Lääkärintodistus on kuitenkin kaikissa tapauksissa välttämätön 28. raskausviikon jälkeen, ja kaksosraskauksissa sovelletaan pari viikkoa tiukempia rajoja. Neuvolakortista on aina syytä ottaa kopio matkalle mukaan. (Terveyskirjasto.fi 17.5.2013)

Raskauden edetessä olemme ehtineet tehdä reissuja ”tyypin” kanssa. Äidin ollessa vielä tietämätön pienen ihmeen synnystä, kävimme Tanskassa Kööpenhaminassa. Oli pakkasen purema tammikuu. Jännittävä reissu sinänsä, sillä kaikki merkit vihjailivat silloin jo uuden tulokkaan ilmestymisestä. Näimme joka paikassa rattaita (ja kaksosrattaita erityisesti), merkkiliikkeeseen oli ilmestynyt vauvan vaatteita, ja otimme kuvan minusta suihkulähteellä (joka oli haikaroiden ympäröimä!) Uskon universumin lähettävän signaaleja, joita oikein tulkittuna voi pitää merkkeinä tulevasta. Ihmisen tulisi osata hiljentyä ja olla läsnä hetkessä, poissa informaatiotulvasta, kuunnella aistejaan ja seurata vaistojaan. Universumilla saattaa olla meille jotakin sanottavaa – jos kuuntelemme ja otamme merkit vastaan! Näin kävi meillä, kun merkit osottautuivat todeksi! Vai oliko se sittenkin äidinvaisto…

Kööpenhaminan ennusmerkkejä

Kööpenhaminan ennusmerkkejä

Köpiksen pieni merenneito ja kylmä tammikuu 2013.

Köpiksen pieni merenneito ja kylmä tammikuu 2013.

Tammihelmikuun vaihteessa matkustettiin Australiaan, Sydneyhin. Silloin olimme juuri varmistaneet uuden tulokkaan yksityisellä lääkäriasemalla (koska en uskonut raskaustestin luotettavuuteen) – lentomatka sujui siis vauvan nimiä arvuutellen! Tein elämäni ensimmäisen(!) raskaustestin tammikuun lopussa, ja kun se näytti positiivista, niin sitä oli vaikea uskoa todeksi! Lapsi on aina siunaus, lahja. Ja niin odotettu.

Australialaiset viinit jäivät maistelematta, vaikka Hunter Valleyn viinitilalla vietimme muutaman yön. Oli ihanaa olla kuitenkin maalla viiniköynnösten keskellä ja majoittua mökkihenkisessä majatalossa. Ympärillä luontoa, jossa kengurutkin viihtyivät vapaana. Ensimmäiset kengurut bongasinkin varhain aamulla auringonnousussa ensimmäiseltä KUUMAILMAPALLO lennoltani. Ihanaa!

In the sky early on the morning.

In the sky early on the morning.

Kuumailmapallon sisällä!

Kuumailmapallon sisällä!

Hunter Valley, Australia. Helmikuu 2013.

Hunter Valley, Australia. Helmikuu 2013.

Olin odottanut Australian viini-ja ruokaelämyksiä, mutta pahoinvoinnin vuoksi ruoka ei maistunutkaan reissulla. Sain villitykseksi paahtolepää & voita yhdistelmän, jota tilattiin myös hotellin huonepalvelusta. Ravintolassa piti muistaa tilata pihvi ”welldonena” ja jätinkin lihan syömisen vähemmälle tästä syystä. Olen kuullut, että muillakin on ollut vaalean leivän syömistä raskauden aikana, vaikka ei muuten leipää käyttäisikään. Sopivan neutraalia? Hotellin kuntosalilla kävin reissun alussa, mutta kun pahoinvointi ja väsymys alkoi – sai kuntoilut hieman väistyä.

Pilatesrullalla voi avata lihaskalvoja "rullaamalla" ai ai ai!

Pilatesrullalla voi avata lihaskalvoja ”rullaamalla” ai ai ai!

Australian lennot olivat pitkiä ja matkustamista on noin vuorokausi. Ostin elämäni ensimmäiset tukisukat lentomatkalle ja näitähän suositellaan käytettäviksi KAIKILLE, jotka lentävät, jos on taipumusta jalkojen turvotukseen, väsymykseen tai suonikohjuihin. Ne ennaltaehkäisevät myös laskimotukosta. Raskauden aikana veren hyytyminen tehostuu jolloin veritulppariski kasvaa. Tämä kannattaa ottaa huomioon istuttaessa tuntikausia paikallaan epämukavassa asennossa. Hyvin istuvat tukisukat, jalkojen verryttely, runsas nesteiden nauttiminen ja käytävällä jaloittelu on suositeltavaa.

Tapanani on jumppailla lyhyempienkin lentojen aikana. Koneessa elvytän hartioitani, pumppaan nilkkoja koukistaen ja ojentaen, sekä ojentelen jalkojani suoraksi. Pitkillä lennoilla saatan nousta jaloittelemaan ja venyttelemään. Kyljen venytykset ja vartalonkierrot vetreyttävät selkää.

Australian välilaskujen aikana (muiden istuessa) käytin tilaisuuden hyväksi ja jumppasin. Kävelin edestakaisin lentoasemalla, tein askelkyykkyjä, varpaille nousuja, dippejä penkin reunalla. En tietenkään hikoilemiseksi saakka, vaan vetreyttämiseksi! Etu-ja takareiden sekä kylkien venytykset tekivät hyvää. Olo oli PALJON parempi.

Annemari_lentokenttäjumppa

Askelkyykky tuolin kanssa.

Pahoinvoinnista ja alkuraskauden väsymyksestä huolimatta paluulento sujui hyvin Suomeen. Siitä olin tyytyväinen, sillä pahoinvointihan alkoi minulla Australian lomallani! Jetlagista, aikaerosta toipuminen vaati n.viikon. Lähinnä heräsin liian aikaisin. Aikaeron tasoituttua oli kiva, että aamurytmi jäi päälle. Minusta tuli aamuvirkku! Sydney on ihana paikka, suosittelen lämpimästi! Ihmiset ovat avoimia!

IMG_2156

Syndey Opera House ”La Boheme” 14.2.13

Kuuluisa silta.

Kuuluisa silta Sydneyssä.

Ihanat koalat! Featherdale eläinpuistossa.

Ihanat koalat! Featherdale eläinpuistossa.

Jättiläiskenguru ja pikkukenguru tien poskessa.

Jättiläiskenguru ja pikkukenguru tien poskessa.

Keväällä – toukokuussa tein lyhyen matkan naapuriin Ruotsiin. Vietimme ystävämme polttareita kesäisessä Tukholmassa. Lennot ovat nopeita, vauva kyllä potki mahassa kovaa paluumatkalla. Olin tuntenut vauvan liikkeet vasta jonkin aikaa, joten oli ihmeellistä tuntea ”kuplien” voimistuvan mahassa. Erityisesti lepoasennossa tai pysähtyessäni, huomasin kuinka vauva liikkui mahassa! Ihana tunne.

Kesäkuussa lensimme Brysseliin, Belgiaan. Sieltä matkustimme junalla käymään myös Pariisissa.Mitään turvotuksia minulla ei ollut lentojen aikana. Muistinhan juoda PALJON vettä. Tukisukat oli jalassa lentojen ajan ja paluumatkalla vaivasi ainoastaan flunssan aiheuttama korvakipu laskun aikana. Kaupunkiloma on aina ihanaa, ruokailua ja kulttuuria! Pariisi on suosikkikohteitani! Brysseli taas ihana uusi tuttavuus.

Euroopan parlamentin vierailulle Brysselissä.

Euroopan parlamentin vierailulle Brysselissä.

EU:n istunnossa. Läsnä 306!

EU:n istunnossa. Läsnä 306!

Maha menossa mukana!

Maha menossa mukana!

Kun ruokavalio on kunnossa, saa herkutella välillä!

Kun ruokavalio on kunnossa, saa herkutella välillä! Brysselin vohvelit maistuu.

Girls and Shoes. What can I say?

Girls and Shoes. What can I say? Karen Millen.

Lämmin sade virkistää! Brysselissä kesäkuu 2013.

Lämmin sade virkistää! Brysselissä kesäkuu 2013.

Lähipiirissä on ollut kiva huomata, että pienien vauvojen kanssa on matkustettu ja reissut on sujuneet hyvin. Toki siinä saa miettiä pakkaamisen ihan uudestaan. Äiti joutuu jättämään muutamat korkkarit kotiin ja pakata tilalle lastenruokaa ja vaippoja! Toiveena olisi, että mekin päästäisiin reissuun vauvan kanssa, kun sen aika on. Tokihan on hyvä matkustaa pariskuntanakin, ja vaalia sitä yhteistä aikaa, joka kuulemma jää vähemmälle!?

Automatkallakin on hyvä tehdä pysähdyksiä ja jaloitella vähän (ja usein vatsa painaa virtsarakkoa sen verran, että on pakko pysähtyä!) Tukisukat voi olla jalassa pitkillä automatkoillakin ja vesipullo kainalossa. Muista ottaa jotain hyvää musiikkia matkalle mukaan, sekä terveellisiä välipaloja (hedelmiä).

Ystävällisin terveisin, Ansku

KESÄ!

HYVÄÄ KESÄÄ tulevat äidit, äidit ja äidinmieliset!

Tietoja SPORTMAMA Ansku

Fysioterapeutti, kahden lapsen äiti, yrittäjä, tanssin-ja liikunnanohjaaja. Tule mukaan www.sportmama.fi
Kategoria(t): Raskausaika Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s